OPEN HUIS zaterdag 1 okt van 10 tot 13.00 uur, loop zo binnen zonder afspraak.

Nieuw

Torenstraat 19

9203BC

Drachten

€ 325.000

Bouwjaar

1921

Perceel

179 m²

Woning

140 m²

Slaapkamers

4

Omschrijving

OPEN HUIS ZATERDAG 1 OKTOBER VAN 10 TOT 1300 UUR. Loop rustig binnen zonder afspraak.

Heerlijk naast, voor, achter, nee beter nog, in het centrum wonen in een royale toenmalige middenstandswoning (1921) in de De Papegaaienbuurt.

De Papegaaienbuurt is een deel in Drachten, gelegen rondom de Torenstraat. Een aantal woonhuizen zijn ontworpen door gemeentearchitect Cees Rienks de Boer, waarvan het houtwerk beschilderd is naar een ontwerp van Theo van Doesburg in 1921, Drachten speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de kunstbeweging De Stijl. Wegens de primaire kleuren die Van Doesburg voorschreef, wordt de wijk de Papegaaienbuurt genoemd. De kleuroplossing voor de gevel veroorzaakte nogal wat ophef in Drachten, waarna de kleuren al in 1922 werden overgeschilderd. Later (jaren ’80) zijn de oorspronkelijke kleuren hersteld.

Aan de straatzijde zijn de kleuren beeldbepalend en dus verplicht. Hiervoor is ook een V.v.e. opgericht om dit te onderhouden. Aan de achterzijde mag u zelf bepalen welke kleuren u wilt gebruiken.

Sterke eigenschappen:
* De woning heeft ca. 140 m2 woonoppervlakte (meer dan de buitenkant doet vermoeden)
* 4 Slaapkamers (en meer zijn mogelijk)
* Achterom via een steeg
* Veel authentieke details en elementen (de makelaar zal u er op wijzen tijdens de rondleiding)
* Ensuite deuren tussen voor- en achterkamer
* Schouw en hoekkasten in de eetkamer en woonkamer
* Schouw met goedwerkende rookkanaal (voor bv pelletkachel).
* Openslaande tuindeuren vanuit de woonkamer (of eetkamer)
* Kelder
* Bijkeuken (3,80 bij 2,40 meter) met was, – en droogmachine aansluitingen

Maar bovenal sfeer en karakter. Hier wil je wonen als je van houdt van ruimte in combinatie met sfeer, nostalgie en in het centrum van Drachten.

JE BENT NIEUWSGIERIG GEWORDEN EN JE WILT KIJKEN?

BEL OF MAIL ONS DAN EN JE KRIJGT EEN REACTIE OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN.

De indeling is als volgt;

De auto of fiets kan voor huis op eigen grond geparkeerd worden. De voordeur gaat open en u komt binnen in de hal. Hier springt meteen de houten trap met spijlen in het oog.

Rechtsaf, komen we in de woonkamer en eetkamer die d.m.v. ensuite deuren is te scheiden. De woonkamer (nu aan de achterzijde) heeft een marmeren schouw en hoog balkenplafond. De twee vaste kasten, naast de ensuite deuren, hebben gekleurd glas aan de binnenzijde (uiteraard in de bekende kleuren).
De eetkamer nu aan de straatzijde heeft eveneens een houten balkenplafond en een origineel marmeren hoekschouw en een hoekkast aan de andere zijde.

De keuken heeft nog een oude schouw waar vroeger onder gekookt werd, nu is het een pronkstuk. De nette keuken heeft een inbouw vaatwasser, close in boiler, oven (magnetron is helaas kapot) en 4 pits gaskookplaat met afzuigkap erboven. Er is nog een kelder om alles koel te bewaren.
Door de keuken via een tussen hal naar de ruime bijkeuken met deur naar de tuin. In de tussen hal is het toilet en ook een deur naar de tuin. De bijkeuken meet ca. 3,80 bij 2,40 meter en heeft aansluitingen voor was, – en droogmachines. En hij is verwarmd.

De verdieping; hier zijn 3 slaapkamers uiteraard ook weer met vaste kasten. De slaapkamers zijn voorzien van dubbelglas behalve de deur naar het dakterras die heeft nog enkel glas.
De badkamer lijkt eenvoudig maar is echt wel een gedetailleerd pronkstuk. Het origineel gietijzeren bad met prachtige kraan erboven, en een gietijzeren zeep en spons bakje maken deze ruimte wel speciaal. Verder is er een toilet (sanibroyeur), douchehoek en wastafel met onderkast.
Een vaste trap naar de 2de verdieping; hier is veel bergruimte, de cv-ketel hangt hier en er is een 4de slaapkamer. Die door de dakkapel veel ruimte biedt. Aan de voorzijde zijn 2 erkertjes, die aan de buitenzijde gedeeld worden met de beide buren.

De voortuin waar je de auto mag parkeren is geheel bestraat. De gehele Torenstraat wordt overigens opnieuw ingericht (2023), autoluw en vriendelijker gemaakt. Voor de bewoners komt er een parkeerplek aan de Houtlaan. Voor nr 19 betekend dat aansluitend is aan de steeg.
De achtertuin die via de steeg aan de Houtlaan te bereiken zodat je met je fiets achter huis kunt komen. De achtertuin is op het zuidwesten gelegen is een oase van kleur, geur en rust. Vaste planten, borders, heggen en een overkapping maken het een heerlijke besloten tuin met volop privacy. Er is een houten berging voor de fietsen en tuingereedschap.

Meer weten?

Kenmerken

Soort woning
Eengezinswoning, tussenwoning
Bouwjaar
1921
Perceelgrootte
179 m²
Woonoppervlakte
140 m²
Inhoud
410 m²
Schuur / berging
5 m²
Garage
Energielabel
C
Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
1
CV-ketel
2008
Zonnepanelen
Parkeren
op eigen terrein
Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
1
CV-ketel
2008
Zonnepanelen
Parkeren
op eigen terrein

Locatie

Alle foto's